Историја ФК Херцеговац

Published on 06/22,2021

"Херцеговац" основан је 1935. године. Оснивачи клуба су били Миро Попара и Халид Чомић, који су приликом формирања клуба имали подршку од КМЈ. Клуб је углавном окупљао напредне омалдинце и старије из града и околине, и због тога је "Херцеговац" једно вријеме био забрањен. Послије ослобођења 1945. године обнавља се рад клуба. Име му је било дато по народном хероју и основачу из 1935. године Мири Попари, када га мијења поново у "Херцеговац".

Године 1952. Обласна фудбалска лига Херцеговине промијенила је у Подсавезну лигу, и у тој сезони 1952/53. године "Херцеговац" је освојио треће мјесто, иза требињског "Леотара" и "Борца" из Чапљине. "Херцеговац" је 1963/64. године постао првак Подсавезне лиге и пласирао се у Херцеговачку зону. Дрес "Херцеговца" у вишем рангу 1964/65. године бранили су: Неџад Капиџић, Нуко Капиџић, Новица Табаковић, Љубо Рајковић, Муниб Мујачић, Але Исовић, Жарко Дамјановић, Славко Самарџић, Милан Самарџић, Мијодраг Дунђеровић, Сауд Јагањац, Феко Јагањац, Гојко Пекић, Лазар Анђелковић, Дојчило Ђурић, Енвер Меџанић, Кемо Чамо, Цвијовић... та сезона завршена је на деветом мјесту.
Почетком седамдесетих година "Херцеговац" је био на прагу Друге савезне лиге Југославије, група "Југ", јер је најбоља екипа из Херцеговачке зоне имала право преласка у виши ранг. У сезони 1970/71. године само један бод дијелио је "Херцеговца" од пласмана на југословенску сцену, али су заузели друго мјесто иза "Локомотиве" из Мостара. Вицешампионску титулу освојили су: Боро Пешић, Ратко Денда, Мишо Вукоје, Славко Самарџић, Момчило Вукоје, Стипе Милић, Милан Самарџић, Месуд Јагањац, Неџад Селимовић, Новица Табаковић, Драгиша Салатић... док је тренер био Раде Поповић.
Седамдесетих година "Херцеговац" је углавном био члан Херцеговачке Зоне, а у том периоду играли су: Н. Селимовић, Д. Петковић, С. Милић, Ђ. Јововић, Д. Тркља, В. Самарџић, С. Авдић, Р. Бјелица, Н. Капуџић, З. Бодирога, М. Витковић, Д. Вучинић.
Од сезоне 1995/96. године "Херцеговац" се такмичио у Другој лиги Републике Српске, гдје је био један од најстандарнијих екипа у лиги.
Свој највећи клупски успјех "Херцеговац" је остварио 2003/04. године у Другој лиги група "Југ" када је постао шампион и тиме стекао право играња у друштву најбољих.
Међутим у Првој лиги РС задржао се само једну годину када је заузео посљедње мјесто и испао 2004/05
. године.
Наредне три сезоне "Херцеговац" је играо у Другој лиги РС, да би реорганизацијом морао да се пресели у нижи ранг 2008. године, али је 2008/09. године постао првак Регионалне лиге РС - група "Југ" и вратио се међу друголигаше, па нажалост поново испао. Наредних сезона клуб се такмичио у РФЛ - група "Југ", да би прије почетка сезоне 2015/16. одустао од такмичења. У посљедњој такмичарској сезони 2014/15. године Херцеговац је заузео четврто мјесто у Регионалној лиги РС - група "Југ".
 
Посебна улога "Херцеговца" је у деценијама дугом и успјешном раду на његовоњу масовне културе, јер традиционално окупља младе играче кроз своју школу фудбала. Млађе селекције "Херцеговца" зато су на такмичењима у својој узрасној групи међу најбољима у Републици Српској.
"Херцеговац" се наручито поноси чињеницом да је угостио бројне велике клубове са бивших југословенских простора, а најдражи гост је била "Црвена звезда" која је у Билећи гостовала чак пет пута.
Клуб располаже својим уређеним стадионим, који је с обзиром на изузетне климатске услове у Билећи, веома погодан за зимски тренинг и припреме других екипа, а стадион прима око 2000 гледалаца.


Comments

Leave a Reply

Додај коментар

Запамти ме